Sovint es parla indistintament de “programari lliure” i “codi obert” perquè en tots dos casos es permet l’accés a usar, modificar i redistribuir el codi d’un programari. Però, en què es diferencien els dos termes? T’expliquem els punts comuns i les diferències a més de dos exemples dels cursos d’Arttec: Inkscape i Tinkercad.
Era el 1998 quan va néixer l’Open Source Initiative (OSI) amb l’objectiu de difondre els beneficis de compartir el codi font dels programaris i captar l’interès de les grans empreses del sector tecnològic cap a aquesta manera de fer. Mentrestant, La Free Software Foundation (FSF) ja feia anys que estava en marxa, des del 1985, amb plantejaments sobre la llibertat d’accés als codis font des d’una dimensió que posava el focus en l’ètica.
Així, la FSF defineix que un programari és lliure quan el seu codi pot ser estudiat, modificat, i utilitzat lliurement amb qualsevol finalitat i redistribuït amb canvis o millores. D’aquesta manera, posa la llibertat de l’usuari informàtic com a propòsit ètic fonamental i entén que aquesta ha de complir quatre aspectes: llibertat d’usar, llibertat d’estudiar, llibertat de distribuir i llibertat de millorar. En cas contrari, no es tracta de “programari lliure”.
La confusió dels dos significats de “free”
En aquest sentit, l’origen del terme de l’anglès “free” presenta ambigüitat entre els significats «lliure» i «gratuït» i per això s’acostuma a pensar més en termes econòmics i de gratuïtat que no pas des de l’accepció que parla de modificar i compartir sense infringir la llicència. Però el fet és que, tot i que acostuma a ser gratuït o al preu de cost de la distribució, no és un requisit que sigui així i, per tant, és erroni classificar de “lliure” un programari pel fet que no calgui pagar-lo. També genera confusió que hi hagi programari gratuït que permeti accedir al codi font, però no és «lliure» en el mateix sentit que el “programari lliure”, tret que es garanteixin els drets de modificació i redistribució d’aquestes versions modificades del programa.
Aleshores, què és el que planteja de manera diferent el “codi obert”? Els seus defensors argumenten que aquest terme evita l’ambigüitat del “free” anglès i, a més, també aposten pel caràcter més tècnic i menys ideològic que té més acceptació en les grans empreses capitalistes.
La prioritat en l’excel·lència tècnica o en l’ètica
De manera sintètica, podem dir aleshores que el moviment del “programari lliure” fa especial èmfasi en els aspectes morals o ètics del programari i, en un segon terme, hi contempla l’excel·lència tècnica com a quelcom desitjable, però no derivat del seu estàndard ètic. En canvi, el moviment de “codi obert” veu l’excel·lència tècnica com a objectiu prioritari i el mitjà per a aquesta finalitat és la compartició del codi font. No obstant això, tot i diferir en el punt de vista filosòfic i ideològic, es tracta de plantejaments pràcticament iguals des del punt de vista pràctic i tots dos moviments s’apliquen en el desenvolupament de nombrosos projectes.
Dos programaris per conèixer amb Arttec
Els cursos que oferim a Arttec parteixen de l’aposta de generar mecanismes digitals que contribueixin al pro comú i al fet de compartir el coneixement. En aquest sentit, dos exemples de “programari lliure” i “codi obert” els pots trobar en el curs de disseny de joies amb Inkscape i en el senzill i intuïtiu disseny 3D de Tinkercad amb l’exemple d’una joguina.
Si tens curiositat i ganes d’introduir-te o aprofundir en els teus coneixements sobre disseny 2D i 3D, fabricació digital i web amb aquests i altres programes, aquí pots descobrir tots els cursos d’Arttec!
Inkscape, disseny vectorial amb eines senzilles
Inkscape és un programari de vectors gràfics de qualitat professional per a Windows, Mac US X i GNU/Linux. És una eina útil tant per a dissenyadores professionals com aficionades per crear una gran varietat de gràfics: il·lustracions, icones, logos, diagrames, mapes, dissenys web… Té eines de dibuix vectorial sofisticades amb capacitats comparables amb els estàndards de la indústria i permet exportar i importar els formats d’arxiu més estesos.
Les funcionalitats d’Inkscape són fàcils de comprendre amb una interfície senzilla i està dissenyat per a ser extensible. És a dir, els usuaris poden personalitzar les funcionalitats múltiples extensions al seu abast. La comunitat d’usuaris a escala internacional comparteix molts materials d’aprenentatge amb els quals pots inspirar-te i aprendre. Si vols iniciar-te a Inkscape, amb el curs introductori d’Arttec podràs dissenyar una joia i practicar el disseny vectorial!
Les figures geomètriques per dissenyar en 3D amb Tinkercad
Per la seva banda, Tinkercad és un programari de disseny 3D que funciona en línia, sense necessitat d’instal·lar res a l’ordinador i només amb connexió a internet. De manera similar a Inkscape, el seu conjunt d’eines són molt intuïtives i es desenvolupen en una interfície senzilla i atractiva. D’aquesta manera, a través de la combinació i la suma de figures geomètriques, permet crear models més complexos a l’abast tant de persones expertes com d’aquelles que s’estiguin iniciant en el disseny 3D.
A més, la llista de funcions preestablertes i la gran comunitat d’usuaris que comparteixen els seus models, permeten trobar solucions als imprevistos i inspirar-te més enllà del que hagis imaginat inicialment. En aquest article aprofundíem en les atractives característiques de Tinkercad, un programari que pots descobrir a través del curs amb el qual et proposem tornar a jugar i… dissenyar una joguina!
02/03/2022
Entitat redactora: Arttec