Els Ateneus de Fabricació fan possible el retorn social de la fabricació digital

La fabricació digital pot esdevenir una via per a la participació social més enllà d’una eina exclusivament de producció. A Barcelona hi ha fins a cinc Ateneus de Fabricació accessibles per a tothom en els quals pots materialitzar els teus projectes fent ús de màquines diverses a canvi d’una contraprestació amb la qual compartir el teu coneixement. 

Màquines d’impressió 3D, talladora làser, talladora de vinil, màquines de cosir, eines de fusteria… A Barcelona hi ha cinc Ateneus de Fabricació que l’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania, tant individualment com per a col·lectius, per tal de poder materialitzar projectes de fabricació digital. Es tracta d’espais d’accés lliure que disposen d’una àmplia varietat de maquinària i recursos que pots fer servir a canvi d’una contraprestació. 

Tant si vols posar en pràctica algun dels exemples treballats als cursos que t’oferim com si vols investigar i explorar nous horitzons, aquests espais són un recurs per descobrir. Des d’Arttec, apostem per una mirada feminista de la formació tecnològica per erradicar la bretxa digital de gènere i fer més accessible el coneixement tecnològic per a una societat més igualitària i justa, valors que concorden amb els plantejaments dels Ateneus de Fabricació que t’expliquem en aquest article. 

 

Un model d’economia col·laborativa 

A través d’un sistema de retorn social pel suport rebut, és amb el teu temps, talent, implicació i participació que no només pots executar els teus projectes sinó també contribuir al benefici de la comunitat i compartir coneixement. El model és el de l’economia col·laborativa on no hi ha intervenció dels diners sinó intercanvi entre les persones implicades en forma de contraprestació i, per tant, no es posa el focus en la necessitat de tenir els recursos de producció en propietat sinó en el fet de poder fer-los servir quan els necessites i, alhora, fer del teu coneixement i experiència un recurs per compartir i col·laborar amb la resta de la societat.  

Formacions, suport individual a altres persones, activitats obertes per al públic general, investigació en materials… Aquests són només alguns dels exemples de contraprestacions que contemplen els Ateneus de Fabricació. Així, la fabricació digital esdevé no només una manera de produir sinó un recurs per donar respostes als problemes d’un entorn concret a través de l’apoderament social i la generació de coneixement. 

 

Cinc Ateneus repartits per la ciutat 

Pots conèixer més detalls al web i descobrir tot el que pots fer i aportar a l’ateneu que tinguis més a prop: Les Corts, La Fàbrica del Sol a la Barceloneta, Ciutat Meridiana, Gràcia i al Parc Tecnològic de Nou Barris. Allà, trobaràs maquinària de tota mena al teu servei i un munt d’activitats. En definitiva, cinc espais creats amb els següents objectius:

  • Acostar la tecnologia i la ciència de la fabricació digital (i les seves aplicacions) a tota la ciutadania: veïns i veïnes, col·lectius, entitats, empreses, escoles i institucions.
  • Desenvolupar models de participació i treball en xarxa, orientats a la innovació social i al foment de l’economia col·laborativa, que promoguin noves formes de comunicació, d’intercanvi de talent i d’aprenentatge obert i compartit.
  • Donar suport a projectes que tinguin retorn social i siguin transformadors per a un col·lectiu, per al barri, per a la ciutat o per al món.

Compartir el coneixement generat en tots els processos per al màxim aprofitament d’aquests.

8/04/2022
Entitat redactora: Arttec