L’Ajuntament de Barcelona anuncia els projectes guanyadors del Premi Bcn Fem Tech.
El consistori de la capital catalana aportarà una dotació de 8.000 euros a quatre projectes del sector de les TIC que tenen com a eix la ciutat, són liderats per dones i promouen l’equitat de gènere en el sector.
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat els projectes seleccionats en la primera convocatòria del Premi BCN Fem Tech creat en el marc de la mesura de govern del mateix nom amb l’objectiu de donar visibilitat, reconeixement i suport a iniciatives del sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació que aposten per l’equitat de gènere.
Cadascun dels projectes seleccionats d’entre les catorze candidatures que es van presentar a la convocatòria oberta el setembre passat rebrà una dotació de 8.000 euros per poder desenvolupar el programa presentat. El jurat ha seleccionat fins a quatre projectes, un per a cadascuna de les quatre categories existents: gènere i infància, dades amb mirada de gènere en el sector de la tecnologia, violències a les xarxes i visibilitat de les dones tech a la ciutat de Barcelona.
Solucions tecnològiques per a problemes socials
Technovation Girls Catalunya és el projecte impulsat per l’Associació Espiral, Educació i Tecnologia, que ha rebut el premi en la categoria de gènere i infància. Es tracta d’un concurs internacional de tecnologia i emprenedoria que cada any convida a nenes i adolescents entre a crear una aplicació mòbil que aporti solucions tecnològiques a problemes socials. Així, fruit de les inquietuds i el talent de les joves, el projecte ha abordat temes diversos tals com l’assetjament escolar, la sostenibilitat o la cura de les persones grans, entre altres.
En el camp de les dades amb mirada de gènere, l’Associació DigitalFems ha rebut el premi per un projecte que vol estudiar i difondre la situació de les dones tecnòlogues a Barcelona. Aquesta associació treballa en el disseny de serveis que incloguin més dones en entorns tech i en la creació de productes que mostren el talent de dones tecnòlogues des del convenciment que la tecnologia que compta amb perspectives diferents és més justa i més eficaç.
L’erradicació de la violència masclista a les xarxes socials és un altre dels eixos que el Premi BCN Fem Tech vol promoure i, en aquest cas, el suport ha estat atorgat al projecte “Sischain: una Blockchain de Sororidad” de les arquitectes i investigadores Adriana Aguirre Such i Stefania-Maria Kousoula.
Un canal de televisió innovador en el fons i la forma
Per últim, el nou canal de TDT en català FIBRACAT TV impulsat per Proferox Invest S.L. i Meritxell Bautista ha rebut el premi per la seva tasca en la visibilitat del paper de les dones en la ciència i la tecnologia. Així, aquesta iniciativa posa la centralitat en aspectes com el paper de les dones als àmbits de decisió i en les vocacions científiques, tècniques i tecnològiques; la igualtat i la diversitat com a factors essencials de la ciutadania i el paper de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en la millora del món postmodern i en els canvis socioeconòmics. Tanmateix, aquest canal vol potenciar els formats audiovisuals alternatius: llegir l’actualitat no a través de la interpretació del que passa al món, sinó del que en diu la ciutadania a les seves xarxes socials i emet de forma simultània en streaming, a la carta, a Internet i a la plataforma Fibracat Plus.
Per tal de poder conèixer de primera mà els quatre projectes guanyadors i veure alguns dels resultats obtinguts amb el suport d’aquest premi, l’Ajuntament de Barcelona organitzarà una trobada durant la primavera d’enguany.
14/01/2022
Entitat redactora: Arttec