Els materials sostenibles, la gran tendència en la impressió 3D

Un informe elaborat per l’enginyera i analista Sona Dadhania per a l’IDTechEx apunta que es consolidarà el canvi d’ús a materials més sostenibles, que ha accelerat la pandèmia.

També, aprofundeix en les innovacions dels polímers, la ceràmica, els compostos i els metalls, com a principals materials que segueixen perfeccionant les seves aplicabilitats i que auguren la tendència del sector a seguir expandint-se el 2022.

La impressió 3D ha irromput amb tanta força, popularitat i èxit que ja té un dia mundial. La data és el 3 de desembre, com no podia ser d’una altra manera per la vinculació directa del nombre i la inicial del mes. Per commemorar l’efemèride, l’empresa britànica d’anàlisi tecnològica IDTechEx ha presentat un informe on exposa les tendències del sector. 

Polímers reutilitzables i reciclables

La impressió 3D s’ha reivindicat històricament com a procés de fabricació sostenible per la reducció del malbaratament d’energia i residus en comparació amb altres com la mecanització, per exemple. No obstant això, els materials més populars sempre han estat els polímers basats en carboni, que inherentment no són sostenibles perquè són derivats de recursos no renovables. 

Gerro en impressió 3D

Assumint aquesta realitat, més proveïdors i empreses de materials estan presentant polímers per a la impressió en 3D amb característiques ecològiques, com la reciclabilitat i la reutilització. Així, creix la tendència a produir filaments, resines o pols a partir de recursos naturals i renovables, en contraposició al petroli. A més, també s’ha detectat una tendència en les persones usuàries en donar suport a fabricar peces que puguin ser reciclades o almenys reutilitzades i que tinguin una menor petjada de carboni. 

En aquest sentit, en el cas dels polímers és on aquesta tendència ha estat més generalitzada al llarg del 2021 i es preveu que seguirà expandint-se el 2022, segons explica l’informe.

Noves productores de materials ceràmics

La tendència general en els materials ceràmics el 2021 va ser el llançament d’una varietat de novetats elaborades amb diferents tecnologies. Així, hi ha fabricants del sector que s’endinsen en aquesta via i també, empreses químiques i de materials que no estaven lligades al subministrament de filaments, però que ara s’hi aventuren. En aquest sentit, IDTechEx apunta que l’entrada de noves productores de materials ceràmics pot expandir en un futur pròxim el sector de la impressió 3D. 

Col·laboracions que impulsen el creixement dels composites

En els darrers anys, s’han creat diverses col·laboracions entre empreses per a impulsar el desenvolupament tecnològic i de materials de la impressió 3D composta. Els composites, com es coneix als materials sintètics barrejats heterogèniament formant un compost, han mantingut una tendència a l’alça el 2021, sobretot en el desenvolupament de materials a partir de col·laboracions entre diferents empreses. 

Per aquest motiu, el fet que en la majoria de casos es tracti d’empreses tecnològiques consolidades que s’alien amb altres iniciatives emergents, fa pensar que l’aposta per aquest tipus de materials seguirà augmentant en els anys vinents, apunta IDTechEx. 

Reducció de costos amb els metalls

Pel que fa als metalls, l’informe destaca l’auge de la tecnologia FFF, inspirada en l’emmotllament per injecció de metall (MIM). Aquest mètode permet fabricar una peça metàl·lica en només tres etapes: impressió, desencolat i sinterització. El principal avantatge del procés és el seu baix cost en comparació amb les solucions de fusió làser equipades amb un o més làsers, o fins i tot amb un feix d’electrons.

No obstant això, si bé els líders del mercat han fet moviments notables, el que és especialment interessant per a la tecnologia és l’alt nombre d’empreses que van llançar impressores amb aquest sistema el 2021 i que segueixen consolidant l’aposta per aquest procés de fabricació. 

Si tu també vols iniciar-te en la impressió 3D, pots aprendre com funciona i a fer els teus propis dissenys amb els cursos d’Arttec

10/01/2022
Entitat redactora: Arttec