Mary Allen Wilkes (nascuda el 25 de setembre de 1937 a Chicago, Illinois) és una ex-programadora informàtica i dissenyadora lògica, coneguda principalment per la seva feina amb l’ordinador LINC, reconegut actualment per molts com el primer «ordinador personal del món».

 

Wilkes va treballar a les ordres d’Oliver Selfridge i Benjamin Gold en el Projecte de reconeixement del la parla al Lincoln Laboratory de l’MIT a Lexington, Massachusetts de 1959 a 1960, programant l’IBM 704 i l’IBM 709.

Es va unir al Digital Computer Group, també al Lincoln Laboratory, just quan començava la feina en el disseny dels LINC a les ordres de Wesley A. Clark el juny de 1961. Clark havia dissenyat abans els ordinadors Lincoln TX-0 i TX-2. Les contribucions de Wilkes al desenvolupament del LINC van incloure la simulació de les operacions del LINC durant la seva fase de disseny en el TX-2, el disseny de la consola pel prototip del LINC i la redacció del manual de l’operador pel disseny final de la consola.

 

Durant el gener de 1963, el grup LINC va marxar del Lincoln Laboratory per formar el Center for Computer Technology in the Biomedical Sciences al MIT, al seu campus de Massachusetts, on, l’estiu de 1963 va entrenar els primers participants en el Programa d’Avaluació del LINC, patrocinat pels Instituts Nacionals de Salut. Wilkes va formar els participants en el programa i va escriure el primer «LAP» (Programa d’Assemblador del LINC) programes en assemblador pel LINC de 1024 paraules. També va co-crear el manual de programació del LINC«Programant el LINC» amb Wesley A. Clark.

 

Font bibliogràfica: Wikipèdia