Jean E. Sammet (nascuda el 23 de març de 1928 a la ciutat de Nova York – 20 de maig de 2017) fou una científica informàtica estatunidenca que va desenvolupar el llenguatge de programació FORMAC l’any 1962.

 

Va treballar a  Sperry Gyroscope des de 1955 a 1958, on va supervisar el primer grup de científic de programació. De 1958 a 1961 va treballar per Sylvania com a assessora en recerca de programació i membre del grup original del COBOL. Va anar a IBM l’any 1961 on va desenvolupar el FORMAC, el primer llenguatge d’ordinador àmpliament utilitzat per a la manipulació simbòlica de fórmules matemàtiques.

A IBM va investigar l’ús d’un subconjunt de l’anglès com a llenguatge de programació i l’ús del llenguatge natural per a programes matemàtics. Va ser la Directora del pla de tecnologia de programació de la Federal Systems Division de 1968 a 1974, passant a ser designada Directora de Tecnologia del Programari l’any 1979.

 

A principis de gener de 1955 va començar la seva vida com a programadora. Sperry  Gyroscope treballava en un ordinador digital, l’ Sperry Electronic Digital Automatic Computer (SPEEDAC) i li van encarregar que en fos la programadora. 

Va esdevenir la cap de grup del que s’anomenava l’«open shop» (botiga oberta), a mesura que Sperry va anar contractant programadors. La “botiga oberta” consistia en programadors que actuaven com assessors dels enginyers i involucraven científics que els ajudaven a escriure i provar les seves rutines. El grup va crear altre programari de sistema i es va especialitzar en computació científica i d’enginyeria. L’any 1955 Sperry Gyroscope i Remington Rand es van fusionar i van esdevenir Sperry Rand. Aquesta fusió va permetre Sammet accés a l’ordinador UNIVAC I i a la  Grace Hopper.

Va decidir abandonar Sperry per anar a treballar en una empresa centrada en els ordinadors. En aquella època els anuncis classificats estaven  separats per gènere i Sammet era incapaç de trobar una feina a l’apartat de dones en cap camp dels que li interessaven, així que va decidir repassar la llista de feines masculines i va trobar un lloc d’enginyer a Sylvania Electric Products, a Needham, Massachusetts. La van contractar per a supervisar el desenvolupament de programari del projecte MOBIDIC de Carl Hammer, la persona responsable del desenvolupament de programari a Sylvania.

Sammet va fundar l’any 1965 el Comitè d’Interès Especial en Manipulació Simbòlica i Algebraica (SICSAM) de l’ACM i Presidenta del Grup d’Interès Especial en Llenguatges de programació (SIGPLAN). Va ser la primera dona  presidenta de l’ACM, de 1974 a 1976.

 

Font bibliogràfica: Wikipèdia