Grace Hopper (Nova York, 9 de desembre de 1906 – 1 de gener de 1992) va ser una militar nord-americana, amb grau d’almirall i una autèntica pionera en el món de la informàtica. Va ser la primera programadora que va utilitzar el Mark I i també la inventora del concepte de compilador d’un llenguatge de programació.

Ha passat a la història de la informàtica, però, com la inventora del llenguatge de programació COBOL, un llenguatge d’alt nivell de compilació, especialment pensat per facilitar el desenvolupament de programes d’ordinador per gent sense coneixements específics d’informàtica.

El COBOL va ser el primer llenguatge que va oferir una autèntica interfície als recursos disponibles a l’ordinador, de forma que el programa no havia de conèixer els detalls específics. D’aquesta forma, personal sense un coneixement específic de cada una de les màquines podia desenvolupar programes. El segon avantatge és que els programes desenvolupats per a una plataforma concreta podien ser executats en un ordinador diferent al que s’havien programat, sense necessitat de fer cap canvi.

Al final de la seva carrera professional, abans de retirar-se, va participar en els comitès d’estandardització dels llenguatges de programació COBOL i FORTRAN.

 

Font bibliogràfica: Wikipèdia