Augusta Ada Byron King, comtessa de Lovelace (Londres, 10 de desembre de 1815 – 27 de novembre de 1852).

Primera programadora en la història dels ordinadors. Matemàtica, va col·laborar amb Charles Babbage en el disseny d’una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials.

Es va adonar que la màquina tenia més aplicacions a part de la pura calculació i va reconèixer tot el potencial de la màquina. A les seves notes de treball va incloure el que ara es considera el primer algorisme que es va intentar dur a terme en una màquina. És per això que se la considera la primera programadora.

 

Encara que patia d’una salut fràgil i estava malalta contínuament no va abandonar la seva educació. L’obsessió insana de la mare perquè la noia no heretés cap dels gustos del pare van ser uns dels motius pels quals es va dedicar a estudiar matemàtiques. Va tenir diversos tutors i tutores com ara Augustus De Morgan. Més o menys a partir dels 11 anys les seves habilitats matemàtiques es van començar a manifestar molt notablement, i l’estima i interès per aquestes va dominar durant quasi tota la seva vida.

 

Tot i així l’Ada sempre va sentir també una forta atracció per les lletres, la lectura i la poesia. Va heretar una mica el talent i l’amor per les lletres del seu pare.

 

Font bibliogràfica: Wikipèdia